Oamenii de știință au calculat biomasa exactă a celor mai mari copaci din lume

Folosind un laser de pe Stația Spațială Internațională, ecologiștii au calculat exact biomasa de sequoia din California – cei mai mari și înalți copaci din lume. Cele mai mari exemplare cântăresc aproximativ 110 tone, scriu oamenii de știință în revista Scientific Reports.

„Încercăm să ne dăm seama cum se poate aborda cel mai bine încălzirea globală – să plantăm copaci noi sau să protejăm pădurile existente. Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie de cunoscut cât de mult carbon este stocat de copacii din diferite specii. Aceasta este prima dată când efectuăm astfel de măsurători pentru sequoia din nordul Californiei, unele dintre cele mai mari ecosisteme din lume „, – a declarant Mat Disney unul dintre autorii studiului, profesor la University College London.

Toate plantele de pe Pământ absorb continuu dioxidul de carbon din atmosferă și îl transformă în biomasă. Oamenii de știință cred că diferite plante absorb CO2 și, de asemenea, îl returnează în atmosferă cu ritmuri diferite, care pot varia foarte mult între plantele de diferite vârste.

Prin urmare, climatologii încă nu pot prezice cu exactitate modul în care pădurile planetei vor reacționa la creșterea concentrației de CO2 din atmosferă și modul în care acest proces va afecta formarea biomasei lor. Pe de altă parte, răspunsul la această întrebare este foarte important pentru a dezvolta o strategie de combatere a încălzirii globale.

Ca parte a noii lucrări, Disney și colegii săi au decis să creeze prima hartă tridimensională a pădurilor din California folosind radarul laser orbitant GEDI. Aceste păduri sunt formate în mare parte din Sequoia sempervirens, cei mai mari copaci de conifere de pe planetă, care pot trăi până la câteva mii de ani și pot atinge înălțimi de o sută de metri sau mai mult.

Folosind harta rezultată, oamenii de știință au calculat volumul copacilor, biomasa acestora, precum și indicatorii tipici și maximi pentru secuoase. De exemplu, au descoperit că cei mai înalți și mai mari membri ai speciei Sequoia sempervirens pot cântări până la 110 tone. În general, măsurătorile au demonstrat că biomasa totală a pădurilor de conifere din California a constituit cu aproximativ 30% mai mult decât presupuseseră oamenii de știință.

În viitorul apropiat, savanții intenționează să utilizeze GEDI pentru cercetări similare în alte păduri de pe planetă. Disney și colegii săi speră că acest lucru va permite climatologilor să evalueze cu exactitate contribuția pădurilor la ciclul CO2 în natură și să înțeleagă care strategii de combatere a încălzirii globale vor fi cele mai eficiente în acest caz.