Secretarul general al ONU: Acest secol ar putea fi ultimul pentru omenire…

Secretarul general al ONU a propus un plan de combatere a încălzirii globale, despre care spune că amenință însăși existența civilizației umane. „Dacă nu acționăm acum, acest secol ar putea fi ultimul secol pentru umanitate”, a avertizat António Guterres, adresându-se forumului, care se desfășoară sub auspiciile inițiativei climatice internaționale TED Countdown.

Antonio Guterres a reamintit că, potrivit oamenilor de știință, este necesar să se mențină creșterea temperaturii globale la nivelul de un grad și jumătate pe scara Celsius. În ciuda recomandărilor climatologilor, această sarcină nu este îndeplinită în prezent.

„Miliardele de oameni din întreaga lume suferă deja de inacțiunea noastră”, a spus secretarul general al ONU. Datorită dependenței înrădăcinate de combustibilii fosili, batem pasul pe loc. Schimbările climatice globale provoacă incendii forestiere fără precedent, cicloni intensi și frecvenți, inundații, secete și alte evenimente meteorologice extreme. „

Potrivit lui Antonio Guterres, nici o țară din lume nu este imună la criza climatică. În plus, în fiecare stat, cel mai sărac și cel mai vulnerabil segment al populației suferă cel mai mult, care este mai puțin implicat în apariția problemei schimbărilor climatice.

„În ultimii 25 de ani, cei mai bogați 10% din populația lumii au reprezentat mai mult de jumătate din emisiile de carbon din atmosferă”, a spus șeful ONU, „iar cei mai săraci 50%, doar 7%. Putem construi în continuare o lume mai sigură, mai echitabilă și mai durabilă, dar trebuie să acționăm rapid. ”

Antonio Guterres a îndemnat guvernele și întreaga comunitate internațională să adopte un plan simplu bazat pe următoarele principii:

  • investiții prioritare în locuri de muncă ecologice;
  • refuzul de a sprijini industriile care poluează mediul;
  • anularea subvențiilor acordate întreprinderilor care se angajează în extracția și prelucrarea combustibililor fosili;
  • luarea în considerare a riscurilor climatice atunci când se iau decizii financiare și politice;
  • cooperarea globală într-un spirit de asistență reciprocă și solidaritate.
  • asistență acordată statelor care au rămas în urmă în lupta pentru un climat sănătos pe planetă.

Acest plan de acțiune este deja urmat de mii de companii, orașe, regiuni, universități și investitori privați care s-au angajat să reducă emisiile  până în 2050 ”, a spus Antonio Guterres. – Sunt recunoscător celor care s-au alăturat deja mișcării noastre. În rest, vreau să afirm încă o dată că putem câștiga această bătălie doar împreună. „