Valurile de căldură din oceane au devenit de mai lungă durată

Schimbările generate de om în climatul Pământului au afectat nu numai atmosfera, ci și oceanele. În ultimele decenii, valurile de căldură ale mării au devenit semnificativ mai lungi și mai frecvente. Acestea sunt perioade în care temperatura apei crește puternic în anumite zone ale oceanelor, ceea ce duce la perturbarea ecosistemelor locale. La această concluzie au ajuns oamenii de știință, ale căror rezultate au fost publicate în revista științifică Science.

„Valurile de căldură din oceane au devenit de peste 20 de ori mai frecvente din cauza influenței umane”, scrie serviciul de presă al Universității din Berna. În ultimii ani, astfel de valuri „au provocat schimbări semnificative în ecosisteme în largul mării și în zonele de coastă”. Lista consecințelor negative este lungă: valurile de căldură ale mării pot provoca moartea păsărilor, a peștilor, a mamiferelor, pot duce la albirea coralilor, provoacă o înflorire rapidă a algelor. După astfel de schimbări, oceanele au nevoie de mult timp pentru a reveni la starea lor anterioară.

În ultimii 40 de ani, cercetările au demonstrate că astfel de valuri „au devenit semnificativ mai de durată în toate oceanele”. Oamenii de știință au analizat datele din măsurători prin satelit ale temperaturii la suprafața mării în perioada 1981-2017. În primul deceniu al acestei perioade, experții au numărat 27 de valuri de căldură mari care au durat în medie 32 de zile. Temperaturile apei au crescut la un maximum cu 4,8°C peste temperaturile medii pe termen lung. În ultimul deceniu al perioadei, au fost înregistrate 172 valuri mari de căldură marină, care au durat în medie 48 de zile și au atins un maxim de 5,5°C peste medie.

Activitatea economică umană a condus la faptul că valurile puternice de căldură ale mării, care au avut loc în trecut o dată pe secol sau un mileniu, „pot deveni normă în viitor”, au afirmat experții. Dacă omenirea reușește să limiteze creșterea temperaturii pe planetă la 1,5°C până la sfârșitul secolului XXI, atunci astfel de valuri vor avea loc o dată la 10 sau 100 de ani. Dacă Pământul se încălzește cu 3°C, atunci frecvența lor va crește la unu pe an sau deceniu.