Din 1990 până în 2015, cei mai bogați 1% dintre oamenii de pe Pământ au fost responsabili de aproape trei ori mai mult dioxid de carbon decât 50% dintre cei mai săraci oameni din lume. Potrivit Naked Science, acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu realizat de Oxfam în colaborare cu Institutul de Mediu din Stockholm.
„Nivelurile excesive de consum ale unei minorități bogate alimentează criza climatică și pun în pericol planeta. Nimeni nu este imun la acest lucru, dar cei mai săraci din lume plătesc cel mai mare preț, chiar dacă sunt responsabili pentru cele mai mici emisii: ei luptă cu inundațiile, foamea și ciclonii ”, a declarat Danny Sriskandaraj, CEO Oxfam GB.
Se remarcă faptul că doar 10% din populația lumii are un venit de peste 35 de mii de dolari pe an, iar 1% dintre cei mai bogați oameni de pe Pământ câștigă mai mult de 100 de mii de dolari pe an.
Potrivit experților, 10% dintre oamenii bogați (aproximativ 630 de milioane de oameni) au reprezentat aproximativ 52% din toate emisiile de CO2 în perioada studiată de 25 de ani. Iar cei mai bogați – 15% din emisii – de peste 2 ori mai mult decât cea mai săracă jumătate a umanității (7%).
„Aceste niveluri de emisii de carbon produse de cei bogați înseamnă că, deși am adus lumea la marginea dezastrului climatic prin arderea combustibililor fosili, totuși nu am reușit să îmbunătățim viața a miliarde de oameni”, a spus Tim Gore de la Oxfam International.
Autorii raportului subliniază că ratele neîngrădite ale consumului și dragostea excesivă a segmentelor bogate ale societății pentru transportul „cu conținut ridicat de carbon” epuizează așa-numitul buget global al carbonului (bugetul emisiilor de CO2). Acest termen este înțeles ca emisia antropogenă totală admisibilă de dioxid de carbon pentru o perioadă de timp specificată.
Dacă acest lucru nu se schimbă, în următorul deceniu, emisiile de carbon ale celor mai bogați 10% dintre oameni vor fi suficiente pentru a declanșa ulterior o creștere fatală a temperaturii cu 1,5 – chiar dacă restul lumii își va reduce imediat emisiile la zero.
Analiștii indică neechitatea situației actuale, în care țările dezvoltate și oamenii bogați consumă de multe ori mai mult decât săracii. Acest lucru se aplică și consumului de energie din combustibili fosili.
„Cel mai bun obiectiv moral justificabil este ca întreaga umanitate să ducă o viață decentă, dar bugetul de carbon a fost deja consumat de cei bogați pentru a deveni și mai bogați … Nu este vorba despre oameni care zboară împreună cu familiile lor în vacanță o dată pe an, ci despre oameni care călătoresc lunar pe distanțe lungi – și acesta este un grup destul de mic ”, a adăugat Tim Gore.
În opinia sa, transportul (avioanele, mașinile) este unul dintre factorii cheie în această situație.
Pentru a ieși din această situație, experții propun să crească „taxele de lux” și chiar să se întroducă o taxă pentru persoanele care circulă frecvent cu companiile aeriene, iar veniturile să se folosească pentru a îmbunătăți situația celor săraci.