Marea Britanie va interzice vânzările de mașini pe combustibil fosil cu 10 ani înainte de termen

Marea Britanie este pregătită să impună interdicții vehiculelor noi alimentate cu combustibili fosili cu 10 ani mai devreme, transferând data țintă din anul 2040 spre 2030 pentru a accelera răspândirea vehiculelor electrice în țară.

Primul ministru britanic Boris Johnson este așteptat să anunțe o nouă politică de energie curată în această toamnă, care va contribui la redresarea economică a țării după pandemia de coronavirus prin accelerarea tranziției către vehiculele electrice.

Potrivit unor surse din industria energetică și a transporturilor, guvernul urma să își lanseze planurile săptămâna aceasta, însă anunțul a fost amânat până la sfârșitul anului, întrucât toate forțele sunt concentrate acum pe combaterea numărului tot mai mare de cazuri de coronavirus.

Se raportează că mai devreme guvernul a organizat consultări cu privire la amânarea interdicției de utilizare a mașinilor noi cu motoare cu ardere internă în perioada 2040-2035. Dar autoritățile sunt acum așteptate să adopte o poziție mai dură în urma asigurărilor din industrie că infrastructura Marii Britanii va putea face față unei tranziții mai rapide la vehiculele electrice.

Dacă se ia această decizie, Marea Britanie va impune interdicția mai devreme decât Franța, care intenționează să o facă în 2040. În 2030, va exista, de asemenea, o interdicție pentru mașinile noi cu motoare cu ardere internă în Germania, Irlanda și Olanda. Prima interdicție din Europa va fi introdusă în Norvegia, unde vânzările de mașini noi pe benzină și motorină se vor opri în anul 2025.