Antonio Guterres: Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins valori maxime record în 2020

Încălzirea globală nu a încetinit în timpul pandemiei, iar concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record în 2020. Acest lucru a fost anunțat miercuri de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbind la prezentarea raportului „United in Science 2020”, dedicat situației cu schimbările climatice.

Sursa:WMO

„Da, economia a încetinit din cauza COVID-19, dar supraîncălzirea planetei noastre nu a încetinit”, a declarat el. „După cum arată raportul, concentrația de gaze cu efect de seră a atins un nou nivel record în anul 2020”.

Guterres a menționat că ultima perioadă când s-a înregistrat o asemenea concentrare a fost în Pliocen, „între 2,6 și 5,3 milioane de ani în urmă, când copacii au crescut la Polul Sud și nivelul apei a fost cu douăzeci de metri mai mare „.

„Cei cinci ani de la încheierea acordului climatic de la Paris va fi cea mai fierbinte perioadă din istoria omenirii – temperatura medie din lume este cu 1,1 grade mai mare decât nivelul pre-industrial”, a declarat secretarul general al ONU.

Potrivit raportului, acest lucru duce la topirea rapidă a gheții. „Cele mai recente date doar pentru Groenlanda arată că pierde 278 miliarde de tone de gheață în fiecare an. „, a adăugat Guterres.

El a cerut acțiuni decisive și coordonate pentru a încetini schimbările climatice. În special, potrivit șefului ONU, țările ar trebui să includă tranziția către o economie „verde” în programele lor de recuperare a consecințelor economice ale pandemiei coronavirusului.

One thought on “Antonio Guterres: Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins valori maxime record în 2020

Comments are closed.