Oamenii de știință de la Universitatea Yale din Statele Unite au descoperit că asfaltul rutier eliberează amestecuri complexe de compuși organici, inclusiv poluanți, pe timp cald. Pericolele de a fi lângă suprafețele de asfalt într-o zi însorită sunt raportate într-un articol publicat în revista Science Advances.
Cercetătorii au încălzit probele de asfalt la diferite temperaturi și au determinat factorii de emisie utilizând spectrometrie de masă de înaltă rezoluție. S-a dovedit că în timpul zilelor toride de vară, asfaltul eliberează substanțe cu o rată care este determinată de timpul de difuzie al compușilor printr-un amestec foarte vâscos. Cu o expunere moderată la radiațiile solare, emisiile au crescut la 300%. În cazul asfaltului proaspăt, în zilele de vară se eliberează concentrații mari de benz(α)pirenă, care se stabilește la înălțimea de doi metri, stratul de aer din care respiră oamenii.
Emisiile constau din cantități semnificative de oxigen, conținut scăzut de sulf și o proporție ridicată de compuși organici aromatici (aproximativ 30%) și compuși organici semi-volatili (aproximativ 85%).
În orașele din SUA, suprafețele din asfalt reprezintă 20% din suprafață. Emisiile secundare de aerosoli organici din Los Angeles sunt comparabile cu emisiile auto. Cu toate acestea, oamenii de știință au stabilit că impactul aerosolilor asupra ozonului a fost minim comparativ cu cel al mașinilor și al compușilor volatili din produsele de curățare și îngrijire personală.