Secretarul general al ONU a numit valoarea pierderilor ale industriei turismului din cauza pandemiei

Pierderile sectorului turistic din cauza pandemiei de coronavirus la nivel mondial s-au ridicat la aproximativ 320 miliarde de dolari, 120 de milioane de locuri de muncă fiind în pericol. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al ONU, António Guterres, într-un mesaj video în legătură cu prezentarea unui raport privind impactul pandemiei asupra sectorului turismului.

„În primele cinci luni ale acestui an, numărul călătoriilor turistice internaționale s-a redus mai mult de jumătate, pierderile din sectorul turismului s-au ridicat la aproximativ 320 miliarde de dolari -în general, 120 de milioane de locuri de muncă din sectorul turismului sunt în pericol”, a adăugat secretarul general.

El a amintit că turismul este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale, contribuind la creșterea activă a acesteia. Fiecare al zecelea locuitor al planetei este angajat în turism. El furnizează indirect locuri de muncă pentru alte sute de milioane. „Acesta este motivul pentru care este atât de dureros să vezi că pandemia devastează sectorul turistic”, a remarcat Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU a menționat, de asemenea, că multe dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt implicate în sectorul turismului, o proporție semnificativă a căror angajați sunt femei și tineri, adică, cele mai vulnerabile grupuri ale populației sunt atacate.

Șeful ONU consideră că restaurarea turismului este o sarcină foarte importantă. În același timp, el subliniază că acest lucru trebuie să se producă cu respectarea principiilor justiției sociale, siguranței publice și protecției mediului. Antonio Guterres a cerut comunității internaționale să se asigure că turismul „își redobândește poziția de industrie care oferă locuri de muncă decente, venituri stabile și protejarea moștenirii noastre culturale și naturale”.