Savanții australieni: Ecosistemele marine nu vor supraviețui încălzirii globale.

Oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide (Australia) au ajuns la concluzia că ecosistemele marine nu vor face față creșterii temperaturii cauzate de schimbările climatice și, ca urmare, populația unor organisme, inclusiv a peștilor, va scădea, conform unui studiu publicat în revista Science.

Pentru a realiza studiul, oamenii de știință au creat un ecosistem cu trei habitate în Golful St. Vincent pe teritoriul Institutului de Cercetări din Australia de Sud din Adelaide, apoi l-au expus apei oceanice acidulate și încălzite. Conform rezultatelor experimentului, s-a dovedit că, în realitate, acest lucru poate duce la reducerea unor specii marine și modificări în lanțurile alimentare.

„Stabilirea răspunsului lanțurilor alimentare marine la schimbările climatice este un pas esențial către înțelegerea vulnerabilității ecosistemelor la impactul antropic”, explică autorul principal, Ivan Nagelkerken, de la Institutul de Mediu al Universității din Adelaide.

Pe baza simulării, oamenii de știință au ajuns la concluzia că încălzirea oceanelor va schimba comunitățile de specii. Astfel, numărul anumitor specii de plante(buruieni) va crește, în timp ce populațiile altor organisme, în special nevertebrate, vor scădea. Acest lucru se datorează faptului că structura trofică a fost relativ rezistentă la acidifiere, dar nu și la încălzire. În piramida trofică construită, biomasa se extinde la bază și mai sus (populația de specii din aceste niveluri crește), dar scade în centru. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru poate caracteriza o stare de tranziție înainte ca ecosistemul marin să se transforme în lanțuri alimentare scurtate, cu o limită de jos „grea”. Aceasta din urmă înseamnă prezența plantelor în special a buruienilor . În același timp, o piramidă trofică sănătoasă, de regulă, are o formă triunghiulară, în care cea mai mare parte a potențialului energetic este la nivelul inferior. În alte versiuni, acești parametri sunt denaturați.

„Lanțurile marine alimentare, incapabile să se adapteze la schimbările globale, demonstrează toate semnele transformării într-un sistem dominat de alge pline din buruieni. În ciuda faptului că plantele cresc în partea inferioară a piramidei, energia provenită din utilizarea lor de către alte organisme nu trece în vârful lanțului alimentar ”, a explicat coautorul lucrării Sean Connell, profesor la Institutul de Mediu al Universității din Adelaide. Acesta este motivul pentru care populațiile speciilor de animale „superioare”, cum ar fi peștii sunt în scădere. Acest lucru, potrivit oamenilor de știință, este probabil să se întâmple odată cu încălzirea ulterioară a climei.