ONU a avertizat despre posibila dispariție a unui milion de specii de animale și plante în aproximativ 50 de ani

Umanitatea se poate confrunta cu extincția a aproximativ un milion de specii de animale și plante până la sfârșitul secolului XXI, dacă nu sunt luate măsurile necesare pentru protejarea biodiversității. Acest lucru a fost anunțat de directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Inger Andersen.

„Trebuie să menținem biodiversitatea. Acum există 8,7 milioane de specii de plante și animale care trăiesc pe Pământ, dar putem pierde aproximativ 1 milion dintre ele în 50-100 de ani dacă nu facem măsuri active pentru conservarea lor. Ecosistemul este un sistem care funcționează cu un echilibru foarte delicat, responsabil de precipitații, de apă curată și de aerul pe care îl respirăm, așa că nu ne putem permite să pierdem biodiversitatea „, a spus Andersen la o conferință online.

„În cadrul UNEP, vorbim despre următoarele crize: climatică, de mediu, poluare  și criza ecosistemică. Dispariția gheții arctice, incendiile din Australia, vremea incredibil de caldă din nordul Rusiei și în alte țări – astfel de schimbări nu sunt normale. Nu avem nevoie ca permafrostul să se topească, așa că trebuie să acționăm ”, a declarat Andersen.

De asemenea, ea a subliniat că „sectorul privat are o oportunitate reală de a crea locuri de muncă ecologice și de a stimula creșterea economică ecologică”.

„Acum, într-o criză, vorbim cu guvernele din multe țări despre cum să repornească economia și abia urmează să se angajeze în investiții mai inteligente, astfel încât clădirile, de exemplu, să fie asigurate cu energie electrică din surse regenerabile”, a mai spus Andersen.