O analiză a cauzelor căldurii anormale din Siberia, care a înregistrat multe recorduri în ultimele șase luni, a arătat că această tendință poate continua și în următorii ani. În special, până în 2050, temperaturile medii pot crește de la 2,5 la 7 ° C comparativ cu anul 1900. Acest lucru se datorează influenței umane asupra climei Pământului, scriu oamenii de știință din proiectul internațional World Weather Attribution.
În primele luni ale anului 2020, meteorologii au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate în Siberia. În special, pe 20 iunie, în nordul orașului din Yakutia, Verkhoyansk, temperatura a crescut la +38 ° C. Ca urmare, în regiune se produc incendii naturale, topirea permafrostului și alte efecte negative.
Pentru a afla ce ar putea agrava această situație, oamenii de știință din Franța, Germania, Olanda, Rusia și alte țări au analizat fluctuațiile medii de temperatură în Siberia din ianuarie până în iunie 2020 și au modelat modul în care se va schimba până în 2050.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că căldura anormală a fost influențată cel mai probabil de activitatea umană – schimbările climatice au crescut cu aproximativ 600 de ori probabilitatea unei perioade lungi de căldură în prima jumătate a anului 2020. Fără aceasta, temperatura din Siberia ar fi fost de cel puțin cu două grade mai rece.
În condiții obișnuite, astfel de perioade prelungite de căldură apar extrem de rar – o dată la 130 de ani.
Modelele predictive au arătat că în cel mai bun caz din anul 2050 în Siberia temperatura medie va fi cu 2,5 grade mai mare decât în 1900, dar se poate dovedi a fi cu șapte grade mai înaltă.