Macron a susținut ideea schimbării constituției Franței

Președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut ideea introducerii de noi obligații în constituția țării, care vizează protecția mediului. El a afirmat acest lucru la discuția cu participanții la Convenția civilă privind clima.

„Sunt de acord cu propunerile de includere a obligațiilor în primul articol al Constituției pentru a lupta pentru diversitatea biologică și împotriva schimbărilor climatice”, a spus președintele francez. El consideră că problema trebuie să fie luată în calcul de ambele camere ale parlamentului, iar apoi să fie supusă unui referendum. Acesta va avea loc în anul 2021.

„Franța trebuie să dedice mai mult spațiu ecologiei în modelul său economic”, a spus Macron. În special, este vorba de garantarea pe această bază a unei independențe mai mari a țării în domeniul aprovizionării cu alimente.

În același timp, el a subliniat că schimbările de mediu din țară nu ar trebui să conducă la o scădere a ritmului de dezvoltare economică. În acest sens, președintele a optat împotriva adoptării imediate a unei taxe pe dioxidul de carbon în industrie și transport. De asemenea, el nu a susținut ideea Convenției de a reduce viteza pe autostrăzi de la 130 la 110 km. „Ar trebui să amânăm această discuție deocamdată”, a declarat Macron.

În același timp, președintele consideră oportun să se țină convenții similare și în alte domenii.