ACC: Nu există riscuri legate de alimentarea cu apă a municipiului Chișinău

ACC: Nu există riscuri legate de alimentarea cu apă a municipiului Chișinău,

Directorul general interimar al S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Anatolie Lichii, dă asigurări că nu există niciun risc pentru alimentarea cu apă a municipiului Chișinău. Precizările au fost făcute la ședința operativă de la Primăria capitalei și vin în contextul în care, în ultima perioadă, nivelul apei în râul Nistru s-a ridicat.

,,Chișinăul nu va rămâne fără apă potabilă, asta după ce pericolul de inundare a stației de pompare a trecut. Astăzi dimineață nivelul Nistrului este de 16,2 metri, asta după ce vineri acesta era peste 17 metri.Apa este în scădere. Toate sistemele funcționează bine, situația este sub control și este monitozată non-stop ”, a declarat Anatolie Lichii, director general interimar al  S.A. „Apă-Canal Chișinău

Precizăm că trei pompe de rezervă și o stație de energie electrică au fost pregătite pentru a fi puse în funcțiune, în cazul agravării inundațiilor de la Vadul lui Vodă, astfel încât capitala să fie asigurată cu apă potabilă. Măsura a fost luată în contextul în care ar putea fi inundate motoarele de pompare a apei, care se află la 21 de metri sub nivelul Nistrului. 

Reamintim că, în vara anului 2008 când au fost inundațiile pe Nistru a fost atinsă cota maximă a nivelului apei în râul Nistru care constituia circa 19 m. În rezultat, pe republica au fost evacuate mii de persoane, inundate sute de case. Chiar și așa, capitala a fost asigurată cu apă potabilă non-stop, deși Stația de Pompare de la Vadul lui Vodă activa în regim de alertă. O situație mai puțin riscantă s-a înregistrat și în vara anului 2010 când a fost inundată doar plaja de la Vadul lui Vodă.

Articolul ACC: Nu există riscuri legate de alimentarea cu apă a municipiului Chișinău apare prima dată în Ecopresa.

,

Ecopresa.md

, https://ecopresa.md/acc-nu-exista-riscuri-legate-de-alimentarea-cu-apa-a-municipiului-chisinau/, 1 iulie 2020