Risc de inundații la Ungheni

Codul Portocaliu de inundații de-a lungul râului Prut anunțat de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat continuă să fie menținut. Specialiștii atenționează riscul ieșirii izolate a apei în lunca râului Prut cu subinundarea terenurilor agricole. La 23 iunie, la Ungheni, nivelul  apelor a atins 5,60 metri, iar în dimineața zilei de 26 iunie, ajunsese la 5,75 metri. Deja sunt inundate anumite sectoare și zona destinată plajei. De câteva zile  digurile existente sunt consolidate, iar în unele sectoare au fost constrite zăgaze noi.

Un alt pericol este turbiditatea înaltă a apei râului Prut, care  a ajuns până la 400-500 mg/1 litru, iar la anumite ore – până la 800 mg/1 litru. Dacă această tendință va continua, există riscul întreruperii apei potabile în oraș. 

Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros a relatat pentru Eco FM care este situația la moment și că primaria face totul posibil pentru a ține  situația sub control:

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni

Alexandru Ambros a mai adăugat că pentru a gestiona situația, menține legătură permanentă cu reprezentanții lacului de acumulare Costești-Stânca. Potrivit primarului, locuitorii din sectoarele Ungheni Vale și Dănuțeni, care au avut parte și de unele instruiri  trebuie să fie vigilenți la pericolul de inundații. Angajații primăriei monitorizează non stop zonele afectate pentru a reacționa rapid și promt. Maxima viiturii este prognozată pentru 27 iunie. Ultima data la Ungheni s-au înregistrat inundații în perioada iulie –august  2010.