În Asia au fost prognozate noi valuri de căldură mortale

Oamenii de știință chinezi au identificat cauza valurilor de căldură extreme, care au apărut mai frecvent în ultimii ani, și care generează  decese frecvente și daune aduse agriculturii. S-a dovedit că valurile de căldură sunt asociate cu anticicloanele anormale din Asia de Nord-Est, amplificate datorită încălzirii globale. Un articol în acest sens a fost publicat în revista Environmental Research Letters.

Specialiștii au studiat căldura record din 2018, care a durat în China timp de 33 de zile și a provocat spitalizarea a peste 71 de mii de persoane din cauza unui val de căldură. Ei au stabilit că cauza evenimentului meteorologic extrem este dominat de o circulație atmosferică constantă sub forma unui anticiclon puternic – o regiune de înaltă presiune responsabilă de temperaturi ridicate și un cer senin.

Acest tip de circulație a început să se manifeste mai mult în ultimele decenii, din 1991 până în 2017. Un alt factor a este creșterea temperaturilor medii datorită acumulării de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului. Oamenii de știință prezic că încălzirea globală continuă va duce la valuri și mai frecvente de căldură cu efect mortal în Asia de Nord-Est în următoarele decenii.