ONU: Din cauza pandemiei, emisiile de CO2 vor scădea cu 6%

Datorită scăderii activității economice în timpul pandemiei din acest an, o reducere cu 6% a emisiilor de dioxid de carbon nu va afecta nivelul general al concentrației sale în atmosferă pe termen lung. Astfel de explicații au fost făcute miercuri  de către secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) al ONU Petteri Taalas, care a solicitat comunității mondiale să continue demersurile care vizează combaterea schimbărilor climatice.

Sursa foto: http://venturesafrica.com/

„Această criză a avut un impact asupra emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit estimărilor noastre, anul acesta va exista o reducere de 6% a emisiilor de carbon din cauza emisiilor reduse din transporturi și producția de energie industrială”, a declarat șeful OMM. După cum a subliniat Taalas, „această scădere a emisiilor cu 6%, din păcate, nu este o veste bună”. „Cel mai probabil, anul viitor totul va reveni la starea sa normală, și este posibil, de asemenea, ca o creștere să fie înregistrată în unele industrii”, a mai adăugat secretarul.

Taalas a explicat că „clima reacționează foarte lent la modificările concentrației” dioxidului de carbon. CO2 eliberat în atmosferă poate rămâne acolo „sute de ani”, prin urmare, reducerea actuală a emisiilor sale în ceea ce privește impactul asupra climei „nu va fi evidentă în curând”. Secretarul general al OMM, în același timp, se așteaptă ca țările să „lupte cu același avânt” împotriva schimbărilor climatice, deoarece acum se luptă cu pandemia. Potrivit acestuia, pe baza reducerii emisiilor de dioxid de carbon rezultate în urma crizei actuale, comunitatea mondială ar putea „începe treptat să stabilizeze concentrația în atmosferă, apoi să obțină o reducere”. „Dar acesta este un proces foarte anevoios din cauza duratei de viață foarte lungi a dioxidului de carbon. Crizele anterioare (economice) au demonstrat că numai rata de creștere a concentrației de CO2 a scăzut, dar nu și concentrarea în sine”, a concluzionat secretarul general.