Sursele regenerabile generează mai mult de o treime din energia electrică la nivel mondial

În ultimii ani, omenirea a înregistrat progrese în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, care pot atenua efectele negative cauzate de schimbările climatice globale. Așadar, recent a devenit cunoscut faptul că Marea Britanie a primit mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili, iar Scoția intenționează să treacă la energie verde până în 2021.

Conform datelor publicate de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA), mai mult de o treime din energia electrică a lumii este acum generată de tehnologii ecologice – solare, eoliene etc. Raportul agenției oferă statistici detaliate despre capacitatea surselor de energie regenerabilă în ultimul deceniu (2010-2019).

În ultimul an, datorită „energiei verzi”, în întreaga lume s-au generat 2.537 gigawați de electricitate, cu 176 GW mai mult decât în ​​2018.

În perioada 2018 – 2019, construcția de noi capacități generatoare bazate pe surse de energie regenerabilă a înregistrat un declin ușor. Dar, pe măsură ce omenirea a generat o infrastructură mai modestă pentru generarea de energie electrică din combustibili fosili, cota energiei regenerabile în extinderea potențialului energetic a crescut. 72% din toate sursele noi de electricitate instalate în lume în anul  2019 au fost regenerabile, ceea ce reprezintă un nou record mondial. În același timp, 90% din noile proiecte de energie regenerabilă reprezentau energie solară și eoliană.

Asia este responsabilă pentru cea mai mare parte a acestei creșteri. Centralelor „verzi”,  din Asia li s-au atribuit 54% din dezvoltarea energiei regenerabile, în timp ce Africa și-a mărit performanța cu doar 4%.

Raportul IRENA afirmă că omenirea ar trebui să dubleze investițiile în energie regenerabilă până în anul 2030, și cât mai curând posibil, să folosească 100% utilizarea surselor regenerabile de energie pentru a preveni catastrofele climatice. În același timp, experții remarcă faptul că, deși Statele Unite și țările europene închid întreprinderile pe carbine, petrol și gaze, aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru regiunile care au nevoie de mai multă energie pentru a se asigura că reușesc să satisfacă nevoile de bază ale oamenilor.