În ultimii 40 de ani, calitatea aerului din Paris și din regiune nu a fost la fel ca în timpul introducerii măsurilor de carantină în legătură cu pandemia coronavirusului. Acest lucru este demonstrat de datele organizației franceze pentru monitorizarea calității aerului Airparif, relatează Le Parisien.
În săptămâna 16-20 martie, zona metropolitană din Paris a înregistrat o îmbunătățire a calității aerului cu 20-30% după reducerea emisiilor de oxid de azot cu mai mult de 60%, afirmă organizația. Reducerea emisiilor de oxizi azotici este asociată cu o scădere semnificativă a circulației transportului terestru și aerian după introducerea unor măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus. Se observă că, de-a lungul autostrăzilor, indicatorul calității aerului este mai bun.
„Timp de 40 de ani de măsurători Airparif, aceste cifre nu au fost niciodată atât de îmbucurătoare la atâtea stații”, anunță organizația. În plus, există și o reducere a emisiilor de dioxid de carbon în regiune.
În general carantina a ajutat la purificarea aerului din Europa. Agenția Europeană pentru Protecția Mediului a distribuit recent imagini prin satelit, unde se observă că, din cauza coronavirusului, activitatea fabricilor a încetat, oamenii folosesc mai puțin mașinile. În consecință, cantitatea de emisii periculoase a scăzut, iar calitatea aerului sa îmbunătățit. Cei mai buni indicatori sunt acum în orașele care sunt în carantină strictă. Numai la Milano și Madrid în ultima lună, cantitatea de emisii nocive a scăzut cu aproape 50%.