Schimbări climatice: cel mai adânc canion de gheață al Pământului, vulnerabil la topire

În Antarctica de Est, cel mai adânc ghețar din lume a început să se topească, titrează BBC. Canionul Denman din Antarctica de Est este cel mai adânc defileu de pe Pământ, care ajunge la 3.500 de metri sub nivelul mării. Canionul este umplut de sus în jos cu gheață, care, așa cum afirmă NASA, are o vulnerabilitate semnificativă la topire. Secțiunile de retragere și subțiere ale ghețarului sugerează că acesta se prăbușește ca urmare a pătrunderii de apa caldă în ocean.

Sursa foto: www.motherjones.com

Oamenii de știință sunt foarte îngrijorați de această tendință, deoarece dacă gheața din canion se topește complet, atunci nivelul mediu al mării va crește cu un metru și jumătate. „Cât de repede se poate întâmpla asta? Este greu de spus, pentru că în joc sunt mulți factori, de exemplu, îngustarea canalului prin care Denman se retrage poate încetini procesul”, explică oamenii de știință. După cum sa menționat, cea mai mare parte a pierderilor de gheață în Antarctica se produce în vestul continentului. Ghețarii din Antarctica de Est sunt, în general, considerați stabili și calmi.

Sursa foto: NASA

„În prezent, este esențial să colectăm mai multe date și să monitorizăm îndeaproape și mai frecvent evoluția viitoare a ghețarului”, a declarat pentru BBC News, dr. Virginia Brancato, de la Laboratorul de propulsie Jet de la Nasa și un fost savant la Universitatea California din Irvine (UCI).