În Norvegia companiile dăunătoare climei vor rămâne fără bani

Fondul de pensii norvegian de stat (GPFG), cel mai mare fond suveran din lume, a decis să renunțe la acțiunile a patru companii ale căror activități sunt cele mai dăunătoare climatului. Acest lucru l-a declarat președintele consiliului de supraveghere în materie de etică Johan H. Andresen, relatează Reuters.

Potrivit acestuia, companiile care produc cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră vor părăsi fondul fără bani. Andresen nu a numit companii specifice pentru a evita o posibilă prăbușire a acțiunilor la bursă.

Pentru a compila o listă neagră, experții fondurilor au analizat industriile petroliere, oțelului și betonului, recomandări privind pozițiile specifice au fost transmise Băncii Centrale din Norvegia.

De regulă, autoritatea de reglementare urmează aceste sfaturi, dar în cazuri excepționale poate stabili o perioadă de încercare în timpul căreia companiile pot face modificările recomandate și pot economisi fondurile.

Cerințele de mediu nu sunt singurele stabilite pentru GPFG. Fondului îi este, de asemenea interzis să investească în companii asociate cu producția de arme nucleare și tutun, precum și în cele care încalcă drepturile omului.

Andresen a relatat că companiile care încalcă regulile fondului ar trebui să prezinte un plan de adaptare la situație. Parametrii importanți vor fi viteza schimbării, timpul lor și bugetul planificat pentru lucrări. El a adăugat că o altă companie este sub suspiciune, pe lângă patru din lista neagră, fiind bănuită de consumul excesiv de cărbune.  Este cunoscut faptul că UE va pregăti modificări „de mediu” la standardele  de raportare nefinanciară a companiilor care vor fi impuse să declare în detaliu despre impactul lor asupra mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.