Altitudinea aeronavelor va fi redusă pentru a combate încălzirea globală

Oamenii de știință britanici au găsit o modalitate de a face avioanele mai puțin periculoase pentru mediu. Potrivit acestora, pentru aceasta este necesară reducerea altitudinii de zbor cu doar 610 metri, relatează Enviromental Science & Technology.

Sursa foto: https://www.nastroy.net/

Se știe că aeronavele în urma survolării cerului lasă trasee de condensare. Ele apar atunci când gazele de evacuare fierbinți se ciocnesc cu aerul rece și rarefiat. Umiditatea se condensează și formează particule de gheață care arată ca niște dungi albe largi pe cer.

Majoritatea acestor urme dispar în câteva minute, dar unele sunt capabile să rămână în atmosferă până la 18 ore. Ele contribuie la efectul de seră, deoarece rețin căldura și împiedică disiparea în spațiu.

Cercetătorii de la Imperial College London au găsit o modalitate de a lupta cu acest proces. Au determinat  că cele mai stabile trasee de condensare le formează doar 2% din aeronavele care zboară la o anumită altitudine în condiții speciale (temperatură scăzută și umiditate ridicată). Dacă aeronavele ar zbura cu doar 610 metri mai jos, efectele climatice ale traseelor de condensare ar fi reduse cu până la 59%. «În cazul utilizării de combustibil mai pur peste tot în lume, impactul negativ al „urmelor albe” va scădea cu 90%», afirmă oamenii de știință.