Adresându-se la Summit-ul Uniunii Africane de la Addis Ababa, Antonio Guterres, secretarul general al ONU a cerut comunității internaționale să sprijine țările africane în lupta lor împotriva sărăciei, schimbărilor climatice și terorismului. Secretarul general a remarcat succesele semnificative ale țărilor continentului în îmbunătățirea nivelului de trai, inclusiv accesul la educație, sănătate, îmbunătățirea situației alimentare și consolidarea infrastructurii.
În ceea ce privește eradicarea sărăciei, țările africane sunt departe de a-și atinge obiectivele. „Africa a fost victima globalizării, ale cărei beneficii nu au afectat pe toată lumea”, a spus Guterres. „Subvenționarea agriculturii și a altor industrii, regulile comerțului și finanțelor și piețele neloiale – toate acestea adesea subminează dezvoltarea continentului.” El a adăugat că va continua să se asigure că toate țările, fără excepție, se vor bucura de beneficiile globalizării.
„Văd că multe guverne din Africa depun eforturi pentru combaterea corupției, reformând sistemul fiscal și îmbunătățind administrația publică și activitatea instituțiilor statului”, a declarat șeful ONU. „Dar comunitatea internațională trebuie să combată mai decisiv probleme ca:evaziunea fiscală, spălarea banilor și circulația ilegală de capital.” Guterres a solicitat, de asemenea, o mai mare utilizare a potențialului femeilor și tinerilor.
O altă amenințare pentru dezvoltarea țărilor africane este criza climatică. Antonio Guterres a amintit că Africa este cea mai puțin responsabilă pentru schimbările climatice, dar plătește pentru acțiunile altora mai mult decât alții: temperatura de pe continent crește de două ori mai repede decât media globală. „Anul trecut s-au manifestat ciclonii devastatori din Idai și Kenneth, în plus, țările africane – de la Sahel la Zambia și din Kenya până în Madagascar – se confruntă cu numeroase crize climatice despre care puțini oameni cunosc”, a declarat secretarul general și a amintit de invazia masivă a lăcustelor în Africa de Est, care este asociată și cu încălzirea globală. Între timp, potrivit secretarului general, țările care produc cele mai mari volume de gaze cu efect de seră și care poartă principala responsabilitate pentru criza climatică nu fac nimic pentru a reduce schimbările climatice.
„Pentru a face față consecințelor distructive deja inevitabile ale încălzirii globale, Africa are nevoie de ajutor”, a spus Guterres.
I’m proud to see that stronger ties between the @_AfricanUnion and the @UN are delivering positive results.
I’m committed to continue strengthening our partnership – based on shared values and mutual respect.#AUSummit https://t.co/HW4dfFymKK pic.twitter.com/sQxr8gJugr
— António Guterres (@antonioguterres) February 9, 2020
A treia provocare cu care se confruntă Africa sunt conflictele armate. Secretarul general a amintit de inițiativa comună a ONU și a Uniunii Africane de a „face armele să tacă”, care deja înregistrează rezultate. Ca exemplu, el a menționat tranziția pașnică la o guvernare democratică în Sudan și acordul de pace în Republica Central Africană, care a împlinit recent un an. Însă, pentru a obține pacea și victoria asupra terorismului, Uniunea Africană – cu sprijinul ONU – ar trebui să depună mai multe eforturi. Guterres a subliniat: „Mii de oameni sunt uciși, nenumărați africani suferă. În Burkina Faso, Mali și Niger, atacurile teroriste asupra țintelor civile și militare devin din ce în ce mai dese, iar acestea devin din ce în ce mai complexe. Acest lucru sugerează necesitatea unei acțiuni comune mai decisive cu accent pe problemele transfrontaliere.” Frontierele slabe din Sahel, de exemplu, contribuie la creșterea extremismului și a criminalității transnaționale. Potrivit lui Guterres, în lupta împotriva terorismului care amenință întregul continent, Africa are nevoie de sprijin internațional.