Agenția Națiunilor Unite pentru Mediu sărbătorește 47 de ani

Principalul organism al Națiunilor Unite preocupat de problemele de mediu este UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu), care a fost fondat la 15 decembrie 1972 la Stockholm. Scopul Programului ONU pentru Mediu este de a oferi leadership și de a încuraja parteneriate în domeniul protecției mediului prin crearea de oportunități pentru îmbunătățirea calității vieții statelor și a popoarelor, fără a dăuna generațiilor viitoare.

UNEP dezvoltă un program global de mediu, contribuind la implementarea componentei de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.

Sediul organizației este situat în capitala Kenyei – Nairobi. Organul de conducere al UNEP, Consiliul de conducere, este format din reprezentanți din 58 de țări și se întrunește anual. Programul este finanțat din Fondul pentru mediu, care este format din contribuții voluntare din partea guvernelor, cu implicarea fondurilor de încredere și a creditelor mici din bugetul ONU. UNEP a avertizat că temperatura pe Pământ până la sfârșitul acestui secol ar putea crește cu 3,4 – 3,9 grade Celsius, dacă nu vor fi realizați pașii descriși în acordul de la Paris pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Experții organizației au analizat diferența dintre reperele indicate în Acordul de la Paris și situația reală. Un raport publicat la sfârșitul lunii noiembrie subliniază că „țările au eșuat colectiv, nereușind să oprească creșterea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că acum sunt necesare reduceri mai profunde și mai rapide”.