Leii au dispărut din 95% din arealul lor istoric African

Oamenii de știință de la Departamentul Britanic de Cercetare a Vieții Sălbatice de la Universitatea Oxford au lansat date despre populația de lei sălbatici din Africa.„Trebuie să recunoaștem că în Africa, leii sălbatici au dispărut din 95 la sută din arealul lor istoric”, se arată în raport.

Sursa foto: https://www.downtoearth.org.in

Potrivit cercetătorilor, în Malawi există doar cinci lei care trăiesc în condiții naturale, în Angola – 25 de reprezentanți, în Rwanda – 22, Nigeria – 30. Cel mai mare număr de lei care trăiește în sălbăticie este conservat în Tanzania – 8.176 de animale, în Africa de Sud – 2.070, în Kenya – 1.825,  Zambia – 1.095, Mozambic – 1.295, și  în Zimbabwe – 1.709.

Populația totală de lei în Africa este de aproximativ 22,5 mii de indivizi. Aceste cifre sunt comparabile cu datele de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii din 2015. Apoi, numărul leilor din Africa a fost estimat la 20 de mii, în 1980, aproximativ 75.000 de lei trăiau pe planetă.

Studiul notează că există mai mulți rinoceri sălbatici decât leii sălbatici, de 14 ori mai mulți elefanți africani și gorile sălbatice decât leii sălbatici și aproximativ 350 000 de oameni revin fiecărui leu sălbatic.

„Principalele amenințări pentru leii africani sunt pierderea și degradarea habitatului, micșorarea cantității de hrană și conflictul cu oamenii atunci când leii îi amenință direct sau atacă animale domestic. Zonele protejate sunt esențiale pentru menținerea habitatului, deci trebuie să fie finanțate corespunzător și bine gestionate. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din teritoriile leilor se află în afara ariilor protejate, astfel încât aceast lucru nu va fi suficient. ” afirmă  Amy Dickman de la Unitatea de Cercetare pentru Conservarea Faunei Sălbatice de la Universitatea din Oxford.

Proiectul contribuie la îmbunătățirea statutului populațiilor de carnivore și a comunităților locale din jurul Parcului Național Ruaha , cel mai mare din Africa de Est, dar puțin cunoscut, cu relativ puțini vizitatori.

Peisajul menține unele dintre cele mai importante populații mari de carnivore din lume, în special leii, gheparzii și câinii sălbatici africani.

Conform concluziilor experților de la Oxford, până la 40% din teritoriile pe care trăiesc acum leii sunt incluse în zone protejate de diverse state africane. Și numai teritoriile cu 14 la sută din animale nu au un statut protejat.