A fost dezvăluit pericolul încălzirii globale asupra aeronavelor

Oamenii de știință de la Universitatea Reading din Anglia au ajuns la concluzia că încălzirea globală va crește turbulența cerului senin, ceea ce ar putea fi periculos pentru pasagerii aerieni, notează Washington Post.

Cercetătorii au descoperit că încălzirea Arcticii duce la scăderea temperaturilor aerului în stratosfera inferioară la poli. În același timp, apare o creștere a temperaturii în partea superioară a troposferei deasupra ecuatorului. Cu cât este mai mare diferența de temperatură între ecuator și poli, cu atât mai puternic devine fluxul de jet de mare altitudine de la vest la est, deasupra Atlanticului de Nord. Tendința opusă apare în partea inferioară a troposferei: gradientul de temperatură se ameliorează, ceea ce slăbește debitul jetului.
Ambele procese se compensează reciproc, însă a fost observată în ultima vreme o creștere a forfecării vântului, unde viteza și direcția vântului se schimbă semnificativ într-o porțiune relativ mică a atmosferei. Fluxul de jet superior nu se schimbă, dar cel inferior este slăbit. Astfel, aeronavele care aterizează înregistrează o scădere din ce în ce mai mare a vitezei vântului în fiecare an, din anul 1979, forfecarea verticală a vântului a crescut cu 15%.
Modelele climatice prezic că la jumătatea secolului XXI, turbulența cerului senin va crește de 2-3 ori. În ciuda faptului că acest fenomen nu reprezintă cauza accidentelor aeriene, însă poate duce la traume periculoase pentru pasageri și echipaj.