Umanitatea riscă să piardă alte 7.000 de specii de animale și plante

Sursa foto:https://zoo-palmyre.fr

În total 105.732 de specii de animale și plante sunt înscrise pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii și Resurselor Naturale (UICN), 28.338 sunt pe cale de dispariție. UICN a adăugat recent alte 7 000 de specii pe listă, care sunt considerate pe cale de dispariție critică.

„Dispariția speciilor se desfășoară într-un ritm fără precedent”, spune Gretel Aguilar, șeful UICN. „În sfârșit, trebuie să înțelegem că este în interesul nostru să păstrăm biodiversitatea.”

În Japonia, mai mult de jumătate din speciile de pești de apă dulce pot dispărea irevocabil, iar în Mexic – mai mult de o treime.

În plus, UICN a inclus încă șapte specii de primate pe cale de dispariție, dintre care șase sunt din Africa de Vest. De exemplu, în zona Coastei de Fildeș și Ghana, trăiesc doar 2.000 de maimuțe Rolevo (Cercopithecus roloway). Potrivit Uniunii Conservării,  în Africa de Vest și Centrală 40%  din primate sunt pe cale de dispariție. Maimuțele își pierd habitatul, deoarece oamenii taie pădurile sau sunt vânate pentru a obține carne.

Potrivit IUCN, principalul motiv pentru care mai mult de sute de mii de specii de animale și plante sunt expuse dispariției este factorul uman. Starea precară a oceanelor, mărilor și râurilor datorită activităților umane nerezonabile, curățării terenurilor, extinderii urbane și dezvoltării miniere reprezintă o amenințare pentru multe specii, precum și schimbările climatice globale.

 

Pentru a remedia situația, este necesară creșterea numărului de arii protejate, spun specialiștii UICN și îmbunătățirea monitorizării celor existente.