Circa 30 de delegați din R. Moldova, inclusiv primari și reprezentanți ai primăriilor semnatare ale inițiativelor europene Convenția Primarilor și Primarii pentru creșterea economică, au participat, la 22-23 noiembrie curent, la Kiev, la Conferința de rang înalt „Municipalitățile pentru Creștere Durabilă”.
Pe durata conferinței, aproape 400 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale, asociații ale autorităților locale, organizații partenere etc. din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene, au discutat rolul autorităților locale în identificarea și abordarea complexității problemelor dezvoltării durabile, a rezistenței economice și a acțiunii climatice.
„Este minunat să vedem că două inițiative cheie ale UE, Convenția Primarilor și Primarii pentru Creștere Economică s-au unit pentru a aduce la Kiev peste 320 de primari din regiunea Parteneriatului Estic. În întreaga lume și în UE, municipalitățile joacă un rol din ce în ce mai important în realizarea de schimbări reale la fața locului, cu un impact direct asupra condițiilor de viață ale cetățenilor”, a menționat Peter Wagner, șeful șeful Grupului de sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina.
Potrivit lui Victor Parlicov, expert național al Convenției Primarilor în Moldova, pe durata conferinței participanții au discutat despre modul în care orașele și municipalitățile Parteneriatului Estic pot aborda aspecte precum adaptarea la schimbările climatice, îmbunătățirea eficienței energetice și construirea unei economii locale dinamice și durabile.
„Două primării din Republica Moldova – Ocnița și Cantemir -, alături de alte peste 50 de primării din țările Parteneriatului Estic, au fost premiate la Kiev pentru rezultatele impresionante obținute pentru dezvoltarea dinamică, durabilă și adaptată necesităților orașelor și comunităților”, a comunicat Victor Parlicov, expert național al Convenției Primarilor în Moldova.
Pe durata conferinței, participanții din regiunea Parteneriatului Estic au identificat și împărtășit cele mai bune practici de abordare a provocărilor globale prin soluții locale și au discutat despre calea de urmat în găsirea unor mecanisme eficiente de cooperare și abordări integrate asupra provocărilor viitoare. De asemenea, evenimentul a creat ocazia de a evalua progresele înregistrate în implementarea ambelor inițiative europene în țările Parteneriatului Estic, de a examina relația dintre climă, energie și dezvoltarea economică și de a discuta despre perspectivele viitoare ale sprijinului UE pentru o creștere durabilă la nivel local.
Informații generale:
Convenția Primarilor privind Clima și Energia reprezintă o inițiativă europeană lansată în 2008 și care reuneşte mii de autorităţi locale şi regionale din întreaga lume, care s-au angajat în mod voluntar să îndeplinească obiectivele UE privind clima şi energia pe teritoriul lor. Prin aderarea la Convenția Primarilor privind Clima și Energia, municipalitățile din țările Parteneriatului Estic se angajează să reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 30% până în 2030. În prezent, din 368 de semnatari ai Convenției în cadrul Parteneriatului Estic, 40 sunt orașe din R. Moldova.
Primarii pentru Creștere Economică reprezintă o inițiativă europeană lansată în 2017, care a mobilizat peste 260 de autorități locale din cadrul Parteneriatului Estic pentru a se angaja în punerea în aplicare a unor strategii economice inteligente pe plan local, întru creșterea economică locală și crearea mai multor oportunități de angajare.
În cadrul ambelor inițiative, UE sprijină 48 de proiecte-pilot. Contribuția financiară a UE în implementarea lor este de 32 milioane EURO.
Sursa: ecopresa.md