China extinde interzicerea importurilor de deșeuri solide

Republica Populară Chineză intenționează să extindă lista importurilor interzise de deșeuri solide. În iulie 2017, țara a introdus primele restricții privind importul a 24 de tipuri de materiale reciclabile în cadrul campaniei de combatere a gunoiului străin.

Sursa poza: https://semneletimpului.ro

Potrivit agenției de știri Xinhua, legea va intra în vigoare de la 31 decembrie 2018, ceea ce sporește lista de deșeuri solide pentru a fi interzise pe alte 32 de categorii. În special, se interzice importul componentelor electronice și mecanice ale dispozitivelor computerizate, navelor maritime, piese de la mașini, deșeuri și resturi din oțel inoxidabil, titan și reziduri din lemn. Potrivit unui studiu publicat de „Science Advances”, începând din anul 1992, ciclul de viață a 72% din gunoiul din plastic din întreaga lume s-a încheiat în China. Înăsprirea legislației de mediu a Chinei a afectat și calitatea deșeurilor permise pentru livrare. Astfel, conform standardelor stabilite anul trecut, nivelul de curățenie a deșeurilor de carton și metal ar trebui să atingă 99,5%. Anterior, nivelurile de poluare au variat înte 5 și10%. Exportatorii din Statele Unite și din alte țări au fost nevoiți să actualizeze urgent tehnologia de sortare pentru a depăși pragul de intrare extrem de scăzut.
La moment întreprinzătorii chinezi continuă să importe gunoi, în 2017 au achiziționat mai mult de jumătate din resturile de fier vechi din SUA, totuși volumul achizițiilor se reduce treptat. Potrivit experților, exporturile de plastic la nivel mondial în China începând cu anul 2018 vor scădea, de la 7,4 milioane de tone (date pentru 2016) la 1,5 milioane, iar importul de deșeuri din hârtie se va micșora cu aproximativ 25%. Programul național chinez ”Sabia națională” prevede introducerea treptată a restricțiilor privind importul de gunoi străin. Scopul primordial al acestuia este de a proteja mediul ambiant al țării de deșeurile toxice.
În vara anului 2013, ONU a recunoscut oficial China drept cea mai mare „ginoiște de elctronoce” din lume, menționând că 70% din toate deșeurile electronice globale sunt direcționate în această țară. În același timp, ONU a subliniat că deșeurile respective ajung în mod ilegal în RPC, ocolind interdicțiile organizației și unele convenții.