Numărul de tigri din Nepal s-a dublat în ultima perioadă.

Populația de tigri în Nepal s-a dublat în ultimii zece ani, de la 120 în anul 2009 până la 235 de feline la moment, afirmă ecologiștii.

Acest succes este rezultatul eforturilor comune ale statului și populației locale, precum și alți actori care au luat parte la protejarea habitatelor în care trăiesc tigrii și au protejat ei înșiși felinele de braconieri,“ – a declarat Man Bahadur Khadka, șeful departamentului Parcuri Naționale și Protecția Naturii din Nepal.

Tigrii de Bengal sunt printre cei mai mari pradatori de pe Pământ. În dimensiuni, sunt inferiori în comparație cu tigrii de Amur, dar au un număr mai mare de reprezentanți – de aproximativ 2-4 mii de indivizi. Cei mai mulți trăiesc în așa-numitele Terai, dealuri mlăștinoase din Himalaya, India și Nepal. Tigrii preferă să vâneze animale sălbatice, dar felinele bătrâne și bolnave pot ataca vite iar în unele cazuri devin canibali. Confruntările constante cu oamenii au condus la o reducere bruscă a numărului lor și la o schimbare bruscă a stilului de viață – tigrii care au supraviețuit au devenit prădători de noapte și nu de zi. Ca urmare, numărul de tigri din Asia a scăzut de la 100 000 de indivizi care populau pădurile și munții din India, Nepal, Bangladesh, și zona Indochina în 1900, până la un nivel critic de 3.200 de reprezentanți în 2010. A existat o reală amenințare ca tigrii de Bengal fi repetat soarta tigrilor caspici, care au dispărut la mijlocul secolului al XX-lea.

O asemenea perspectivă, după cum afirmă Khadka, a forțat guvernele din 13 țări din Eurasia, al cărui teritoriu este populat de tigri, să-si unească eforturile în cadrul consorțiului Global Tiger Forum și proiectului TCP (Tiger Conservation Plan). Participanții au promis să aplice toate măsurile pentru a dubla numărul acestor feline până în 2022 și să stopeze braconajul tigrilor.

Nepal, potrivit oficialului, și-a îndeplinit promisiunile, dublând populația de tigri care trăiesc pe teritoriul țării. Așa cum speră ecologiștii, măsurile suplimentare luate în cadrul TCP vor ajuta tigrii să supraviețuiască și să se stabilească în noi habitate, scrie phys.org. Totuși braconajul rămâne o amenințare serioasă la adresa felinelor, din motiv că diferite părți ale tigrilor sunt folosite în medicina tradițională chineză, iar prețul acestora pe piața neagră rămâne a fi foarte ridicat.