Mobilizarea climatică globală „Acționează pentru Climă” a ajuns și la Chișinău

Sâmbătă 8 septembrie, locuitorii mun. Chișinău au fost îndemnați de către Asociația Obștească „Renașterea rurală” de lua parte la cea mai mare mobilizare climatică numită ”Rise for Climate”.

Prin acesta se dorește de a atrage atenția la necesitatea adoptării unor măsuri mai active pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și adaptarea la acestea. Acordul de la Paris are scopul stopării creșterea temperaturii globale la nivelul de 1,5 – 2 grade celsius, însă tendința globală ne îndreaptă la o creștere cu 3 grade celsius sau și mai mult, ceea ce va duce la consecințe catastrofale pentru toate țările.
La Chișinău în acest scop s-a realizat un flashmob în cadrul căruia cetățenii și-auexprimat susținerea procesului de transfer la 100% energie regenerabilă. Flashmob-ul a înecput în fața primăriei municipiului Chișinău, după care a continuat la Guvernul și Parlamentul RM. În cadrul flashmob-ului pe fundalul inscripției ”Rise for Climate” realizate în 3D, trecătorii au avut posibilitatea să facă un selfi sau o poză, pe care apoi să o distribuie pe rețelele de socializare cu mesajul: ”Eu susțin trecerea la 100% energie regenerabilă”. Seara după ora18:00 pe strada pietonală ”Eugen Doga” din Chișinău a avut loc un flashmob coreografico-artistic în aer liber, prezentat de laboratorul ”Exist”. Potrivit lui Vladimir Ursu directorul executiv al Asociației Obștești „Renașterea rurală”, evenimentul dat este o premieră pentru Republica Moldova cu dorința de a ajunge tradiție.
Acțiunea a cuprins 750 de manifestații în 89 de țări de pe 6 continente, manifestanții au cerut ca schimbările climatice să fie recunoascute ca prioritate a politicilor locale, și să întreprindă măsurile necesare pentru a trece cât mai curând posibil la 100% folosire energie regenerabilă la nivel de stat.