Oamenii de știință afirmă că toți lupii din lume provin din Siberia preistorică

Toți lupii lumii, cu excepția, celor din Tibet, își au originea din Siberia preistorică, lucru afirmat de rezultatele unui studiu internațional al ADN-ului lupilor publicat în Belgia, la care a participat un grup de oameni de știință de la Institutul Regal de Științe ale Naturii. 

„Toți lupii care trăiesc astăzi pe planetă, au originea lor din Beringia (regiunea preistorică  care a existat în istoria geologică cuaternară a Pământului înainte de formarea strâmtoarii Bering), descendenţii populației de lupi Beringia au început să migreze spre alte regiuni ale lumii, în timpul următoarei glaciațiuni în urmă cu aproximativ 25.000 de ani. Anume ei au fost strămoșii speciilor de lupi dominanți  gri sau obișnuiți (Canis lupus), „- afirmă oamenii de știință care au efectuat analiza ADN-ul lupilor moderni din diverse colțuri ale planetei. În acelaș timp, oamenii de știință au observat că lupii europeni care locuiau în acel moment pe teritoriul Europei moderne au dispărut în timpul glaciațiunii, cedând teritoriul indivizilor  mai adaptați la condițiile climaterice aspre, veniți din Est.

O altă constatare a acestui studiu a fost  confirmarea la nivel genetic a originii câinilor moderni domestici care provin de la aceiași lupi Beringia, potrivit savanților, oamenii au început domesticirea în aceeași perioadă de timp și   în diverse colțuri ale lumii.În prezent, în Europa, lupii sunt o specie protejată. Interesul deosebit pentru acest animal în Belgia se datorează faptului că anul trecut, pentru prima dată pe parcursul unui secol s-a stabilit prima pereche de lupi.

În partea de nord a Belgiei lupi au dispărut complet înainte de primul război mondial, în timp ce în sud ultimul lup a fost împușcat în 1897. În același timp, la începutul secolului al XIX-lea, în Belgia, populația de lupi a fost estimată la câteva sute. Acești prădători au fost percepuți ca principala amenințare la adresa animalelor de companie și pentru oameni, astfel vânătoarea acestora a fost petrecută prin toate mijloacele disponibile până la exterminarea lor completă.