Majoritatea speciilor de lemuri sunt pe punctul de a dispărea

Majoritatea speciilor de lemuri sunt pe punctul de a dispărea”- această declarație a fost făcută de către ecologiștii Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Naturale, în cadrul unui interviu realizat de BBC.

sursa pozei: https://rivistanatura.com

Potrivit experților, din 111 specii și subspecii de lemuri, 105 sunt puternic afectate. „Acest lucru indică un grad foarte înalt al riscului de dispariție a acestor locuitori din Madagascar, există amenințări grave pentru conservarea diversității biologice a insulei“, – a relatat Russ Mittermeier, șeful grupului de experți pe primate din cadrul organizației.

Principalul motiv responsabil de posibila dispariție a lemurilor, înaintat de către ecologiști este distrugerea habitatului acestor primate, cauzat de despăduriri ilegale, producția de cărbune și minerit. În plus, vânătoarea ilegală și comerțul cu animale sălbatice au de asemenea un efect direct asupra reducerii numărului acestora. Potrivit profesorului Christophe Schwitzer, de la Societatea Zoologică din Bristol din Regatul Unit, braconajul în Madagascar a atins cote fără precedent în ultimii 15 ani.

O specie clasificată drept „periclitată critic” este Lepilemur septentrionalis, are un areal puternic fragmentat și este întrodus în lista primelor 25 de specii aflate pe punctul de dispariție, pe insulă existând doar aproximativ 50 de indivizi. Potrivit ecologiștilor, lemurii din Madagascar pot salva ecoturismul. Fondurile strânse din atragerea unui număr suplimentar de turiști vor fi destinate proiectelor ce vor contribui la conservarea habitatului natural al animalelor.

Din punct de vedere taxonomic, ordinul lemurilor cuprinde circa o sută de specii, trăiesc în partea de vest și de sud a insulei Madagascar, care adesea este numită „insula lemurilor”. Acestea se deosebesc printr-o coadă lungă și pufoasă, blană densă, bot alungit și ochi mari, aproape toate speciile sunt pe punctul de dispariție și se regăsesc Cartea Roșie.