De 5 ori mai mult cesiu radioactiv descoperit în laptele de vacă

În laptele de vacă din teritoriile de vest ale Ucrainei, după cum au determinat experții în domeniul siguranței mediului, există de 5 ori mai mult cesiu radioactiv decât normele sanitare actuale.
Potrivit ecologiștilor, oamenii care trăiesc în aceste zone sunt încă expuși, în ciuda faptului că solul conține puțini izotopii radioactivi de cesiu care nu încetează să se acumuleze în floră și faună, urmare a dezastrului produs la Cernobâl. Populația locală este expusă continuu acțiunii radiațiilor ionizante care reprezintă un mai mare pericol pentru copii.
Din cauza accidentului o cantitate uriașă de izotopii radioactivi au pătruns în atmosferă și în apele freatice, care în mod direct continuă să afecteze lumea animală. Conform celor mai recente studii, după ce populația de animale a scăzut foarte mult ca urmare a iradierii, la moment se semnalează un efect redus asupra stării de sănătate a animalelor. Însă schimbările negative sunt evidente – în „zona de excludere“, în regiunile din Ucraina și Belarus pot fi observate păsări oarbe sau alte animale care au o varietate de tulburări în dezvoltare.
Ecologiștii susțin că, în zonele contaminate cu substanțe radioactive în cantități mari, laptele de bovine este foarte periculos pentru sănătate, deoarece conține cesiu 137, cu proprietăți care amintesc de atomii de potasiu. Timpul de înjumătățire al izotopului este de 30 de ani, este înzestrat cu radioactivitate înaltă și persistă suficient de mult timp.
Experții au cercetat conținutul de cesiu în laptele de bovine din regiunea Rivne și din zonele limitrofe, unde în urmă cu mai mult de treizeci de ani s-a depus o parte semnificativă a emisiilor de la Cernobâl. Pentru a atinge acest obiectiv, au vizitat paisprezece sate situate în partea de est a regiunii, selectate la întâmplare, și au preluat probe de lapte, cartofi, ciuperci – produse alimentare care au capacitatea de a acumula rapid nuclizii radioactivi. Studiul a scos la iveală rezultate foarte triste – majoritatea probelor au avut o concentrație foarte mare de cesiu-137. În unele cazuri, experții au remarcat un exces de radioactivitate, aproximativ de 5 ori față de valoarea admisibilă. Problema este foarte acută, deoarece cea mai mare parte a populației trăiește regiunea Rivne și depinde de efectivele de animale, iar rezidenții pur și simplu nu se pot refuza de alimentele pe care le produc.
După cum afirmă cercetătorii, laptele va fi radioactiv pentru încă 17-30 de ani, în legătură cu aceasta vor exista consecințe grave pentru consumatorii săi.