Angajații „Moldsilva” au venit în ajutorul unui grup de berze

Barza albă (Ciconia ciconia)  este o specie antropofilă, foarte comună pentru Prutul Inferior, implicit pentru rezervația ,,Prutul de Jos”. Se adună în sute de exemplare, mai ales în luna august, când încep lecțiile de zbor ale puilor și antrenamentul pentru lunga călătorie a migrației. Lacul Beleu constituie o sursă trofică importantă pentru berze.

În anul curent pentru prima data a fost observată pe data de 1 februarie. Apariția în masa s-a înregistrat începând cu prima decadă a lunii martie. Ultimul puseu de frig și ninsori, a redus posibilitatea berzelor de a continua calea migrației de primăvară, rămânând în zonă câteva sute de exemplare. Acestea au fost înregistrate zilnic la malul apei. Precipitațiile abundente sub formă de ninsoare, formațiunile de gheață de la malul apei,  au făcut necesară furnizarea de hrană suplimentară efectivelor de barză alba.

La data de de 26.03.2018 efectuând observații în teren au fost depistate 4 exemplare decedate. Astfel, pentru a veni în ajutor berzelor, câțiva angajați ai rezervației au procurat peste 10 kg de pește pe care l-au împrăștiat în locurile unde acestea se hrăneau.

Astăzi, 27 martie 2018, multe din exemplarele văzute în zilele precedente și- au luat zborul, rămânând doar câțiva indivizi ce se hrănesc în continuare la malul lacului.

sursa: Agenția „MOLDSILVA”