Căldura record a generat apariția unor lacuri imense în Arctica

Sursa foto: www.noi.md

La sfârșitul lunii iulie, temperaturile au atins un nivel record în Groenlanda. Aici efectele schimbărilor climatice sunt resimțite în mod deosebit de puternic: gheața se topește mult mai repede decât se așteptase anterior. Consecințele sunt dramatice și interesante în același timp.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Ohio (SUA), între 2002 și 2016, Groenlanda a pierdut 280 de miliarde de tone de gheață. Căldura actuală accelerează acest proces: în vestul Groenlandei se nasc râuri uriașe și lacuri cu apă topită. Temperaturile anormale din această regiune sunt în detrimentul acoperirii gigantice de gheață, iar gheața topită poate avea consecințe dezastruoase, așa cum s-a întâmplat cu ghețarul Okjökull din Islanda.

Okayekull, care acum o sută de ani acoperea 15 km. pătrați de  pantă montană din vestul Islandei și avea o grosime de 50 de metri, a fost redus la un km. pătrat de gheață cu o adâncime mai mică de 15 metri,astfel și-a pierdut oficial statutul de ghețar, iar acesta este rezultatul schimbărilor climatice. Oamenii de știință avertizează: dacă situația nu se schimbă, alte calote de gheață s-ar putea confrunta cu aceeași soartă. Universitatea Dominic Boyer de la Rice (SUA) a declarat că soarta lui Okayekudl „va fi împărtășită de toți ghețarii dacă nu luăm măsuri drastice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Ghețarul islandez dispărut va fi primul, al cărui dispariție va fi marcată cu o placă memorială. Acesta este un fel de avertizare sumbră pentru viitor, care spune în islandeză și engleză că Oküekull este primul ghețar islandez care și-a pierdut statutul. În următorii 200 de ani, cu toți ghețarii noștri se va întâmpla la fel. Acest monument ar trebui să informeze că știm ce se întâmplă și ce trebuie făcut. ” Placa va fi instalată de oamenii de știință și de rezidenții locali pe 18 august.

„Monumentele nu sunt pentru morți, ci sunt pentru cei vii”, a spus Simen Howe de la Universitatea Rice.

Post Author: Eco FM