Acordul de la Paris privind schimbările climatice nu este respectat de către statele G-20

Niciuna dintre țările G-20 nu poate îndeplini condițiile Acordului de la Paris până în anul 2030. O astfel de declarație este cuprinsă în raportul anual al organizației internaționale de mediu Climate Transparency.

În raportul „Brown-to-green”, cercetătorii își exprimă îngrijorarea cu privire la volumul de poluare a mediului, a cărui motiv o reprezintă economiile de frunte ale lumii. Emisiile în mediul înconjurător, conform documentului, pot crește temperatura medie pe planetă cu 3,2 grade Celsius. În plus, 82% din energia electrică mondială reprezintă încă rezultatul prelucrării de cărbune, petrol și gaze naturale, care, potrivit cercetătorilor, sunt principalele surse de poluare. Oamenii de știință, de asemenea, susțin că trei sferturi din țările G-20 au emis mai multe gaze cu efect de seră în 2017 decât în anul precedent. Printre principalele motive ale stării alarmante a mediului, cercetătorii subliniază o creștere a investițiilor în industria cărbunelui, petrolului și gazului. Defrișarea pădurilor periclitează și mai mult starea naturii. De exemplu, între anii 1990 și 2015, zona forestieră din Indonezia și Argentina s-a micșorat cu aproape un sfert (23 și respectiv 22%).

Acordul de la Paris privind clima a fost încheiat la 12 decembrie 2015, ca urmare a rezultatelor summitului internațional care a avut loc în capitala franceză. Participanții au convenit să nu permită o creștere a temperaturii medii pe planetă până în 2100 cu mai mult de 2 grade Celsius în comparație cu indicatorul perioadei preindustriale. Oamenii de știință cred că o creștere mai semnificativă poate duce la consecințe ireversibile asupra mediului.