Studiu:Schimbările climatice au modificat înclinarea axei Pământului

Polii Pământului sunt în mișcare – și acest lucru este o normalitate. Dar noile cercetări demonstrează că, în doar câteva decenii, schimbările climatice datorate activității umane au accelerat procesul.

Rotația oricărui obiect este afectată de modul în care este distribuită greutatea acestuia. Se pare că distribuția greutății Pământului se schimbă constant pe măsură ce interioarele topite ale planetei se schimbă și suprafața se transformă. Apa, datorită greutății sale, este un factor cheie în influențarea distribuției greutății. În ultimele două decenii, greutatea Pământului a fost monitorizată de două misiuni ale satelitului NASA – Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) și succesorul său.

Într-un nou studiu, oamenii de știință s-au concentrat asupra schimbării înclinării Pământului în anii 1990 – înainte ca datele satelitului să apară. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au analizat rezultatele observării apei: topirea ghețarilor și statistici privind apele subterane pompate de oameni.

În 1995, deriva polară a polilor a inversat complet direcția, iar până în 2020 viteza sa a crescut de aproximativ 17 ori față de viteza medie dintre 1981 și 1995. Acest lucru este cauzat în principal de topirea ghețarilor.

Din 1980, poziția polilor sa schimbat cu aproximativ 4 metri.

Apele subterane ar fi putut influența și mișcarea polilor. Datorită faptului că sunt pompate constant pentru nevoi economice, aceste rezerve cad în oceanul mondial, ridicându-i nivelul. În ultimii 50 de ani, omenirea a pompat 18 trilioane de tone de apă din pământ.

„Descoperirile sunt esențiale pentru studierea mișcării polilor conduși de climă”, a spus hidrologul Suksiya Liu de la Academia de Științe din China și autor al noului studiu.