În ultimii 25 de ani, pesticidele au devenit mai toxice pentru nevertebrate

Substituirea insecticidelor organofosfat și carbamat cu piretroid și neonicotinoide din 1992 până în 2016 a dus la pesticide care au devenit mai puțin toxice pentru pești, mamifere și păsări, dar mai toxice pentru nevertebratele acvatice și terestre, inclusiv pentru polenizatori. Oamenii de știință au descoperit că piretroizii și neonicotinoizii se acumulează în soluri și căi navigabile din Statele Unite în cantități care depășesc pragurile de toxicitate pentru nevertebrate. Ei au sugerat că utilizarea unor astfel de pesticide ar putea fi unul dintre principalii factori în pierderea biodiversității artropodelor la nivel mondial, titrează revista Science.

Unul dintre cei mai importanți pași către revoluția verde din secolul trecut a fost utilizarea pesticidelor – substanțe chimice care protejează culturile de dăunători și paraziți. De-a lungul timpului, oamenii s-au confruntat cu consecințele selectivității scăzute a acestor substanțe: infectează nu numai grupurile țintă de organisme, ci și pe cele care nu dăunează culturilor în niciun fel. În plus, multe pesticide sunt persistente, adică persistă mult timp în mediu. Cu toate acestea, migrează pe distanțe considerabile față de zonele de utilizare inițială și se acumulează în nivelurile superioare ale lanțului alimentar.

S-a încercat să se țină cont de aceste greșeli: utilizarea pesticidelor a devenit mai strict controlată, iar unele dintre ele au fost complet interzise în majoritatea țărilor – de exemplu, diclorodifeniltriclorometilmetanul (DDT). Numărul de pesticide utilizate în lume (în funcție de greutatea aplicării lor pe hectar de teren agricol) a scăzut, în plus, fermierii au posibilitatea de a alege cel mai sigur moment pentru a le aplica (timp în care șansele de a afecta grupurile nețintă de organisme sunt minime) și pentru a da preferință substanțelor care se degradează rapid în mediu.

Oamenii de știință conduși de Ralf Schulz de la Universitatea Koblenz-Landau au decis să afle dacă controlul utilizării pesticidelor le-a redus efectele toxice generale asupra biodiversității. Pentru a face acest lucru, au studiat utilizarea a 281 de pesticide din 1992 până în 2016, pe baza datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație (FAO), United States Geological Survey (USGS) și Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA). Autorii au luat în considerare toxicitatea pesticidelor pentru grupuri de grupuri non-țintă de organisme vii – pești, mamifere, păsări, nevertebrate de apă dulce și terestre, apă dulce și plante terestre. De asemenea, au identificat animalele polenizatoare ca un grup separat.

Tendințe în utilizarea diferitelor erbicide și insecticide pe o perioadă de 25 de ani și toxicitatea acestora pentru grupuri de specii nețintă.
Ralf Schulz et al. / Science, 2021
Tendințe în utilizarea diferitelor erbicide și insecticide pe o perioadă de 25 de ani și toxicitatea acestora pentru grupuri de specii nețintă.
Ralf Schulz et al. / Science, 2021
Tendințe în utilizarea diferitelor erbicide și insecticide pe o perioadă de 25 de ani și toxicitatea acestora pentru grupuri de specii nețintă.
Ralf Schulz et al. / Science, 2021

S-a dmonstrat că toxicitatea pesticidelor pentru vertebrate în ultimii 25 de ani a scăzut cu adevărat și acest lucru s-a întâmplat în principal datorită înlocuirii insecticidelor organofosfat și carbamat cu piretroizi și neonicotinoizi. Cu toate acestea, pentru nevertebratele acvatice și terestre, precum și pentru polenizatori, aceste grupuri de substanțe s-au dovedit a fi mai toxice decât predecesorii lor. În soluri, cursuri de apă și râuri, au fost înregistrate concentrații de piretroizi și neonicotinoizi care depășesc pragurile de toxicitate pentru nevertebrate. Autorii au menționat că numărul pesticidelor utilizate de aceste grupuri este în creștere la nivel global, pe fondul creșterii vânzărilor în Asia, America Latină și Europa, creșterea suprafețelor terenurilor arabile la nivel mondial și a comerțului internațional. Cu toate acestea, datele privind utilizarea pesticidelor în America Latină, Uniunea Europeană, China și Rusia sunt adesea indisponibile și acest lucru împiedică proiecții detaliate. Oamenii de știință au sugerat că piretroizii și neonicotinoizii pot fi unul dintre principalii factori în pierderea biodiversității artropodelor din întreaga lume.

Activitățile umane amenință biodiversitatea în multe moduri diferite: ecosistemele fluviale sunt puternic influențate de introducerea speciilor străine și de pescuitul activ, recifele de corali sunt stresate de creșterea temperaturii apei și acidifiere, iar multe ecosisteme terestre sunt oprimate de dezvoltarea agriculturii în teritoriile vecine și distragerea polenizatorilor de la plantele sălbatice.