Schimbările climatice ar putea dubla perioada de vară

Dacă oamenii nu depun eforturi pentru a controla schimbările climatice, vara în emisfera nordică a Pământului ar putea crește până la șase luni până în 2100.

Potrivit experților, schimbările de temperatură, în ciuda beneficiilor aparente, vor fi periculoase pentru țările din emisfera nordică. Agricultura, domeniul sănătății și mediul în general pot suferi în acest caz.

Oamenii de știință chinezi au ajuns la astfel de concluzii pe baza unei analize a datelor climatice care a fost colectată între 1952 și 2011. S-a constatat că peste 1,5 secole, durata verii a crescut de la 78 la 95 de zile. În același timp, perioada de iarnă a fost redusă cu doar 3 zile, primăvara durează acum 115 zile în loc de 124, iar toamna – 82 în loc de 87 de zile.

Potrivit autorilor studiului, schimbările au afectat cel mai mult Mediterana și platoul tibetan. Dacă tendința continuă, până în 2100, iarna va dura mai puțin de două luni, iar primăvara și toamna vor fi reduse semnificativ.

Acest lucru poate duce la perturbarea vegetației plantelor, ceea ce va genera  o scădere a aprovizionării cu alimente pentru animale și dezechilibru în ecosisteme. În plus, acest lucru va afecta agricultura, deoarece mugurii pot muri din cauza înghețurilor târzii de primăvară. Verile lungi vor expune multe persoane la alergeni și vor crește gama de insecte patogene.