A adormit și a călătorit peste Atlantic pe o bucată de gheață: cea mai rară apariție de morsă a fost filmată în Irlanda (video)

O morsă a fost observată pentru prima dată în județul Kerry din vestul Irlandei. Localnicul Alan Hulihan și fiica sa de cinci ani, Muirenn, se plimbau de-a lungul plajei când un vizitator arctic a ieșit brusc din apă, scrie The Independent. Potrivit tatălui, fiica a fost prima care a văzut animalul uriaș.

„Este uriaș, cam de mărimea unui taur sau a unei vaci. Eu și fiica mea mergeam de-a lungul plajei de lângă farul din localitate. Și el a ieșit din apă pe stânci și ne-a oferit un mic spectacol … La început am crezut că este o focă, apoi am observat colții ”, a povestit tatăl fetei.

„Nu am mai văzut așa ceva, cel puțin în Irlanda. Nu am văzut niciodată. Mi-am petrecut copilăria pescuind cu tatăl meu și încă nu am văzut așa ceva în apele irlandeze ”, a spus bărbatul.

A doua zi dimineață, Alan Hulihan s-a întors în același loc, dar animalul a plecat. ”Între timp, fiica mea a reușit să propună  un nume pentru morsă.„Dacă aceasta este o fată, atunci dorea să o numească Isabel și dacă băiat  Cyan”, a declarat Alan Hulihan.

Potrivit biologului marin și directorului acvariului local Kevin Flannery, acesta este primul astfel de caz documentat de apariție a unei morse în zonă. „Este incredibil. Aceasta este prima observare confirmată a unei morse. Din câte am înțeles, acesta este un caz izolat … Nu am mai văzut acest lucru înainte ”, a spus Flannery.

Expertul are propria sa teorie despre cum a ajuns morsa pe coasta din Kerry.

„Este din Arctica. Presupun că a adormit pe o porțiune de gheață și a fost dus prea departe în partea de mijloc a Oceanului Atlantic … Bănuesc că este  foarte  obosit și flămând … Acest lucru li se întâmplă de obicei: ei adorm pe ghiață, și apoi sunt duși departe de Arctica „, – a spus Flannery.

Biologul a îndemnat publicul să nu deranjeze morsa, astfel încât să se poată recupera după o călătorie lungă.

În același timp, Irish Whale and Dolphin Watching Group (IWDG) a declarat că acesta este cel puțin al treilea caz confirmat de morsă în apele irlandeze.„Ultima dată când IWDG a confirmat apariția unei morse a fost pe 3 aprilie 1999, lângă Old Head din Clew Bay, județul Mayo, și pe 5 octombrie 2004, la Mallaranny, tot în Cleough. La mijlocul lunii februarie, o morsă a fost fotografiată în largul coastei Danemarcei și, comparând imaginile, se poate presupune că acesta este același individ ”, a conchis organizația.