UE// Cetățenii din mun.Cahul au fost informați despre beneficiile unui sistem modern de apă potabilă și canalizare.

Municipiul Cahul și câteva localități din apropiere(Crihana Veche, Cotihana, Roșu,) sunt informate despre necesitatea conectării la sistemul de canalizare, acesta fiind scopul principal al unui proiect european.

 Proiectul ”Comunități Informate, Sensibilizate privind conectarea la serviciile de canalizare” este impementat de A.O. ”AZI” și  este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Până la moment au fost realizate seturi de materiale informaționale, iar în localitățile partenere au fost plasate banere stradale. Au fost stabilite grupuri de inițiativă constituite din tinerii din localitate care vor deveni formatori și apoi vor desimina informația în ale localități din regiune. Tinerii sunt instruiți despre modalitățile de comunicare cu cetățenii din comunitate, cum să evite conflictele, cum să promoveze ideea necesității serviciilor se canalizare. Pe parcursul ședințelor de instruire o atenție deosebită a fost atrasă problemelor de mediu existente, au fost consolidate capacitățile a 25 de tineri din localitățile partenere. În scurt timp vor fi organizate patru campanii locale de informare a cetățenilor despre beneficiile unui sistem modern de apă potabilă și canalizare.

O altă realizare a proiectului este chestionarea populației, echipa de implementare a proiectului înpreună cu S.A. ”Apă Canal Cahul” au elaborat un chestionar referitor la necesitatea unui sistem modern de apă potabilă și canalizare.

Potrivit coordonatoarei proiectului Tatiana Seredenco proiectul se bucură de suces printre cetățeni:

Parte a proiectului dat este și  concursul de desene cu genericul ”O lume minunată, cu APĂ bună și curată” care are scopul de a crește nivelul de conștientizare a locuitorilor din mun. Cahul și din satele Cotihana, Crihana Veche, și Roșu, r-nul Cahul, referitor la beneficiul alimentării cu apă potabilă și a unui sistem modern de canalizare prin desen. Concursul de desene se va desfășura în mun. Cahul, în instituțiile de învățământ: Școala de Arte Plastice Cahul, Liceul Teoretic ”Ioan-Vodă”, Liceul Teoretic ”Petru Rumeanțev”, Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, Colegiul ”Iulia Hasdeu” și Școala Primară ”Alexandru Donici”. În satul Cotihana: Gimnaziul ”Mihail Kocălniceanu”, în satul Crihana Veche: Gimnaziul ”Mihai Eminescu”,și  în satul Roșu la Gimnaziul ”Al.I.Cuza”.

Potrivit graficilui de activități urmează un set de lecți publice și întâlniri cu APL-urile unde va fi promovată tematica proiectului.

Referitor la durabilitatea proiectului,  Tatiana Seredenco a declarat următoarele:

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).