Maas consideră că abordarea schimbărilor climatice ar trebui să devină o prioritate a ONU

Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie o prioritate în activitatea Organizației Națiunilor Unite și un punct ferm pe agenda Consiliului de Securitate al ONU. Acest lucru a fost anunțat marți prin link video de către ministrul german de externe, Heiko Maas, la o discuție deschisă a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată problemei impactului încălzirii globale asupra securității mondiale.

„Schimbările climatice astăzi reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa existenței noastre”, a spus ministrul, amintind că anul 2020 a fost cel mai fierbinte de la începutul observațiilor meteorologice. „Impactul schimbărilor climatice va exacerba și mai mult conflictele, complică eforturile de consolidare a păcii, au un impact negativ asupra justiției sociale și echității”, a declarat Maas.

În acest sens, în opinia ministrului de externe al Germaniei, „întregul sistem al ONU trebuie să depună eforturi concertate pentru ca măsurile de protecție a climei să devină prioritatea sa principală”. „ONU joacă un rol central aici”, a spus Maas.

„Subiectul climatului și securității ar trebui să devină o parte integrantă a agendei Consiliului de Securitate al ONU”, a subliniat el. Ministrul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să elaboreze și să adopte o rezoluție cu privire la problema protecției climatice și măsurilor conexe.