Nivelurile oceanelor vor crește mai repede decât anticipau oamenii de știință

Noul studiu a constatat că schimbările climatice determină creșterea nivelului mării mai rapid decât au prezis oamenii de știință în estimările lor cele mai pesimiste.

Studiul a constatat că „s-ar putea realiza o creștere semnificativ mai mare a nivelului mării” decât s-a prevăzut în estimările recente făcute de Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC).

Conform IPCC, este puțin probabil ca nivelul global al oceanului să crească cu mai mult de 1,1 metri în acest secol, chiar și în cazul celor mai intense scenarii de emisii de gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Ocean Science a demonstrat că previziunile IPCC  prea mult coboară  nivelul superior al mării și că nivelurile ar putea crește până la 1,35 metri până în 2100.

Creșterea proiectată a nivelului mării până la sfârșitul acestui secol în diferite rapoarte al IPCC este conservatoare în cel mai bun caz și, prin urmare, subestimează limita superioară a ceea ce se numește probabil creșterea nivelului mării până la sfârșitul acestui secol „, notează cercetătorii proiectului.

Motivul principal al creșterii nivelului mării sunt emisiile de gaze cu efect de seră care determină topirea ghețarilor. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru persoanele care locuiesc aproape de coastă, deoarece crește riscul de inundații, super furtuni și  maree.

Aslak Grinstead, geofizician la Universitatea din Copenhaga,  co-autor al studiului, a declarat că „acest lucru înseamnă că bugetul nostru de carbon este și mai epuizat”.