Pământul pierde anual până la 2% din insecte

Schimbările climatice, insecticidele, erbicidele, poluarea, speciile invazive, schimbările în agricultură și utilizarea terenurilor determină Pământul să piardă până la 2% din insecte în fiecare an. Problema, numită uneori „Apocalipsa insectelor”, este ca un puzzle. Oamenii de știință afirmă că încă nu au cercetări suficiente, așa că le este greu să realizeze amploarea ca să facă omenirea să observe tot ce se întâmplă și să întreprindă ceva, relatează New Yotk Post.

Entomologul Universității din Connecticut, David Wagner, a declarat că oamenii de știință trebuie să studieze cât de multe insecte se pierd în comparație cu alte specii. „Există motive serioase de îngrijorare”, a adăugat el, „deoarece insectele sunt ținta unui„ atac ”cu insecticide, erbicide și poluare de lumină.”

Co-autorul și entomologul Universității din Illinois, May Berenbaum, câștigătorul medaliei naționale a științei, a declarat: „Declinul insectelor poate fi comparat cu schimbările climatice de acum 30 de ani”.

Pentru a complica lucrurile, în multe cazuri, oamenii urăsc insectele, chiar dacă polenizează multe produse alimentare și sunt importante pentru lanțurile trofice.

Potrivit lui Wagner, insectele „sunt acea țesătură din care sunt formate Mama Natura și arborele vieții. Două specii bine cunoscute, albinele și fluturii monarhi, ilustrează cel mai bine problemele insectelor și extincția lor”, a declarat savantul.

„ Numărul albinelor a scăzut dramatic din cauza bolilor, paraziților, insecticidelor, erbicidelor și lipsei de hrană.Vremea aridă din vestul Statelor Unite, cauzată de schimbările climatice, înseamnă mai puțin nectar pentru fluturi.  Și schimbările din agricultura americană, atunci când buruienile și florile sunt eliminate, privează albinele de capacitatea de a obține nectar”a afirmat Wagner.

Vestea bună este că, cu excepția schimbărilor climatice, există multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a stopa declinul insectelor dacă își dau seama că aceasta este o problemă globală care trebuie abordată de fiecare.