Savanții presupun un dezastru fotosintetic din cauza schimbărilor climatice

O echipă internațională de oameni de știință a prognozat că în următorii 20-30 de ani, temperatura globală pe Pământ va atinge anumite valori, când eficiența fotosintezei la plante va începe să scadă. Acest lucru va reduce drastic capacitatea biosferei de a absorbi excesul de carbon emis de gazele cu efect de seră și va contribui la schimbări climatice catastrofale, titrează un articol publicat în revista Science Advances.

Capacitatea unei plante de a absorbi carbonul din dioxidul de carbon prin fotosinteză ajută la atenuarea impactului emisiilor antropice asupra climei. Biosfera absoarbe, în general, mai mult dioxid de carbon decât eliberează, ceea ce este asociat cu o creștere a suprafeței forestiere. Cu toate acestea, fotosinteza are un interval optim de temperatură, dincolo de care eficiența sa începe să scadă.

Cercetătorii au descoperit un prag de temperatură dincolo de care absorbția carbonului de către plante este încetinită dramatic și eliberarea acestuia este accelerată. Trecerea acestui prag a fost deja observată în multe biomuri din întreaga lume, chiar și cu factori precum expunerea la lumina soarelui și la apă. Pentru plantele cu fotosinteză C3, vârful absorbției de carbon este atins la 18 grade Celsius, iar pentru plantele cu fotosinteză C4 (tipic pentru habitate aride) la 28 grade Celsius.

Până în prezent, doar 10% din biosferă a depășit pragul de temperatură. Cu toate acestea, în viitor, pădurile tropicale din Amazon și Asia de Sud-Est, taigaua din Rusia și Canada, care se numără printre cei mai bogați biomi din lume, ar putea fi expuși riscului.