UE-GIZ// A început seria de instruiri în cadrul proiectului „VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde”

Asociația Obștească „Media Grup MERIDIAN” (postul de radio Eco FM) a realizat primele instruiri din cadrul proiectului „VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde”, petrecute în Anenii Noi, Sîngerei, Ștefan Vodă și Fălești.

Pe parcursul instruirilor tinerii au aflat cum pot identifica și monitoriza problemele de mediu în localitatea natală și cum pot contribui la soluționarea lor. Au aflat cine sunt principalii actori  implicați în soluționarea anumitor probleme, ce înseamnă a fi un cetățean activ, care mereu se implică în viața comunității. Cei prezenți au fost interesați de modalitățile de conlucrare cu autoritățile și de participarea cetățeanului la buna guvernare de mediu. Au învățat pe parcurs cum este corect să scrii o știre, utilizând diverse surse. Reprezentanții organizației au explicat  tinerilor ce reprezintă un post de radio, clasificarea, departamentele redacției și principiile de funcționare. O atenție deosebită a fost atrasă asupra principalelor soft-uri utilizate la radio pentru crearea unui produs media de calitate. În cadrul aplicațiilor practice tinerii au făcu cunoștință cu principiul de funcționare și utilizare a reportofoanelor.

Pe lângă tinerii de 14 ani la instruire au participat și maturi, reprezentanți ai ONG-urilor locale, care doresc să devină comunicatori al organizației pe care o reprezintă. Pe durata primelor instruiri a fost remarcat interesul și spiritul activ al participanților, care doresc să-și creeze propriile canale de podcasturi destinate principalelor probleme sau evenimente din localitatea natală.

Următoarele instruiri vor viza modalitățile de creare a produselor media, editarea lor, aspecte ale jurnalismului de mediu, de asemenea vor afla multe detalii interesante despre proiectele finanțate de UE în localitățile de baștină.

Asociația Obștească „Media Grup MERIDIAN” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).