China se angajează să pună capăt emisiilor de gaze cu efect de seră în următorii 40 de ani

China va intensifica implementarea măsurilor în cadrul Acordului climatic de la Paris, va atinge nivelurile maxime ale emisiilor de dioxid de carbon până la sfârșitul deceniului, dar va atinge zero emisii până în 2060.

Acest lucru a fost anunțat de liderul chinez Xi Jinping, vorbind  la cea de-a 75-a Adunare Generală a ONU. În discursul său, președintele Republicii Populare Chineze a menționat că pandemia de coronavirus a reamintit omenirii că trebuie „să realizeze o revoluție verde și să lucreze mai activ pentru a crea o cale ecologică de dezvoltare și viață, să păstreze mediul înconjurător, pentru a face din Mama Pământ un loc mai bun pentru toți”. Potrivit acestuia, principalele etape în calea către aceasta au fost subliniate de Acordul climatic de la Paris.

China, a menționat Xi Jinping, își va crește angajamentele în temeiul acestui acord, luând măsuri mai eficiente. „Ne propunem să atingem maxim emisiile de CO2 până în 2030 și să atingem neutralitatea carbonului până în 2060”, a spus el.

Politicienii și experții mondiali au reacționat pozitiv la noile angajamente ale Chinei. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a salutat pe Twitter declarația lui Xi Jinping, menționând că „avem nevoie de acțiuni decisive din partea  fiecărei țări pentru a menține temperaturile sub control, pentru a aborda schimbările climatice și pentru a menține viața pe Pământ”. CEO-ul Greenpeace, Jennifer Morgan, a scris de asemenea pe Twitter că promisiunile Chinei sunt „un semnal important, că încălzirea globală și răspunsul la aceasta sunt prioritare pe agenda conducerii chineze”. Acum, a spus ea, „principalul lucru este să trecem de la această declarație la acțiuni concrete, astfel încât deciziile interne ale Chinei să fie în conformitate cu aceste angajamente”.