ONU a raportat o creștere a poluării mediului cu măști și mănuși

Pandemia de coronavirus a generat o creștere dramatică a poluării mediului cu produse de unică folosință, cum ar fi măștile de față din plastic și sticlele de dezinfectare manuală. Acest lucru este menționat în mesajul lansat luni de Conferința Națiunilor Unite privind comerțul și dezvoltarea (UNCTAD).

Potrivit experților, ca urmare a adoptării unor măsuri restrictive în legătură cu pandemia, emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse cu până la 5%, dar „nu toate măsurile care vizează combaterea coronavirusului au avut un efect pozitiv asupra mediului”.

„Străzile, plajele și oceanele noastre au fost lovite de un tsunami de deșeuri, inclusiv măști de față, mănuși, sticle de dezinfectare și ambalaje alimentare”, au declarat aceștia.

„Poluarea din plastic a fost deja una dintre principalele amenințări la adresa planetei noastre înainte de izbucnirea pandemiei”, a declarat Pamela Coke-Hamilton, directorul Departamentului Comerț Internațional al UNCTAD. Potrivit acesteia, „creșterea bruscă a consumului zilnic de produse menite să asigure siguranța oamenilor și să oprească boala a înrăutățit situația mediului ambiant”.

Astfel, vânzările globale de măști de unică folosință au crescut de la aproximativ 800 de milioane de dolari în 2019 la 166 de miliarde de dolari în 2020. „Dar aceasta este doar o parte a problemei. Ca urmare a distanțării sociale, numărul zilnic de livrări la domiciliu unde produsele sunt împachetate  în mai multe materiale de ambalare a crescut puternic. Ca urmare, cantitatea de deșeuri de plastic a crescut exponențial”, se arată în raportul UNCTADю