La fundul Depresiunii Marianelor a fost descoperit mercur metilat

Oamenii de știință din Franța și China au efectuat o analiză chimică a solului și apei de pe fundul Depresiunii Marianelor. S-a dovedit că în probe sunt prezente cantități mari de mercur metilat. Acest compus toxic nu apare în condiții naturale, ci este un produs secundar al activității umane, afirmă materialele conferinței Goldschmidt 2020.

Se credea că mercurul metilat poate fi colectat doar în straturile de suprafață, iar viețuitoarele de mare adâncime sunt protejate de efectele sale. Dar recent, noi dovezi au respins această teorie.

Particulele de mercur pot ajunge chiar în vârful lanțului alimentar. Acestea intră în corpul planctonului și al peștilor mici, și prin ele – la prădători care se hrănesc cu prada contaminată. Substanța toxică se acumulează în ficat și în alte organe, perturbându-leactivitatea.

Studiile au demonstrat că mercurul pur este mobil, dar inactiv din punct de vedere chimic. O amenințare mai gravă este combinarea mercurului cu metanul (mercurul metilat). Interacționează cu diverse molecule și pătrunde ușor în corpul animalelor acvatice.

Conform noilor date, mercurul metilat a atins adâncimi de 5,5 și 9,2 mii de metri. Evident, are capacitatea de a se scufunda de la suprafață, în fundul oceanului și de a acumula acolo.

Unele studii anteriore au demonstrat că un milion și jumătate de tone de mercur a fost descoperit în ghețarii Antarcticii, care poate nimeri în ocean în urma procesului de topire.