Iarna trecută în Japonia a devenit cea mai caldă din cei peste 120 de ani de observații

Iarna trecută a devenit pentru Japonia cea mai caldă din toată perioada  efectuării observațiilor climatice, începută în 1898. Acest lucru a fost raportat de către Administrația Națională de Meteorologie din Japonia.

Susa foto: https://www.tomistravel.ro/

Potrivit organizației, temperatura medie din perioada decembrie 2019 – februarie 2020 a fost de 10,6 grade Celsius, ceea ce este cu 1,66 grade mai înaltă decât media. Mai mult, în estul Japoniei, inclusiv în zona metropolitană, temperatura a fost cu 2,2 grade mai mare decât „norma” și cu două grade mai mare în partea de est.

Iarna trecută a devenit și una dintre cele mai puțin înzăpezite. Pe coasta Mării Japoniei, precipitațiile sub formă de zăpadă au scăzut cu 7% mai puțin decât de obicei, iar în nordul insulei principale Honshu – cu 44%. Ultima dată zăpadă a căzut în Japonia pe 29 martie, până atunci zăpadă a fost înregistrată în Tokyo pe 8 aprilie 1988.

Meteorologii japonezi atribuie creșterea temperaturilor de iarnă încălzirii globale, precum și „concentrației” anormale a vânturilor de vest la altitudini mari care împiedică trecerea maselor de aer rece.